Ergen Terapisi Nedir? Faydaları nelerdir?
Ergenlik dönemi genellikle 12-18 yaş arasını kapsayan kimlik gelişiminin ön planda olduğu gelişim dönemidir. Gelişen kimliğin yanında fiziksel gelişim de devam etmektedir.
Bu dönemde cinsel olgunlaşma yaşanır, gelişmiş fiziksel olgunluk vardır ve beden imajına dair kaygılar ortaya çıkar. Bilişsel gelişim kısmında problem çözümünde aktiflik ve bilgi işleme becerilerinde ilerleme beklenir.
Ergen Terapisi 12-18 yaş arası gençlerle uygulanan, gencin içinde bulunduğu zorluğa yardımcı olmak için klinik psikologlar tarafından uygulanan bir terapidir. Ergen terapisti çocuk ve ergen alanında uzmanlığı bulunan klinik psikologlar tarafından uygulanabilir. Gencin yaşadığı sorunu tanımlamasına, çözüm yolları keşfetmesine, akademik ve sosyal hayatında özgüven sahibi olmasına ve akran ilişkilerinin güçlenmesine yardımcı olur. Ergen terapisti sürece aileyi de dahil edebilir. Böyle durumlarda ergenle kurulan iş birliği önemlidir. Terapiste duyduğu güvenle beraber genç daha fazla paylaşım yapacak güvenli ortamı bulabilir. Ailenin sürece hangi kısımda ne kadar dahil olacağı iş birliği içinde planlanabilir. Yetişkin terapisinden farklı olarak riskli durumlarda ve ergenin zarar göreceğinden şüphelenilen durumlarda aile sürece kesinlikle dahil edilir. Ergen terapisinde asıl amaç bireyselleşme yolunda büyük bir arzusu olan gence güvenli bir ortam sağlamaktır. Özgüven gelişimi, kariyer hedefleri, duygusal farkındalık, bireyselleşme ihtiyacı, riskli davranışların azalması gibi konularda ergen terapisi fayda sağlamaktadır.
Ergenlik Dönemi Özellikleri Nelerdir?
Ergenlik dönemi genellikle 12-18 yaş arasını kapsayan kimlik gelişiminin ön planda olduğu gelişim dönemidir. Gelişen kimliğin yanında fiziksel gelişim de devam etmektedir.
Bu dönemde cinsel olgunlaşma yaşanır, gelişmiş fiziksel olgunluk vardır ve beden imajına dair kaygılar ortaya çıkar. Bilişsel gelişim kısmında problem çözümünde aktiflik ve bilgi işleme becerilerinde ilerleme beklenir. Bu dönemde gençler hem biyolojik hem de psikolojik olarak pek çok değişim yaşarlar. Fiziksel değişimin yanı sıra ruhsal değişimle beraber duygu iniş çıkışları, öfkeli çıkışlar, risk alma davranışları, merak ve romantik ilişkiler bu dönemde ön plana çıkar.
Ergen terapisi neden gereklidir?
Sosyal hayata uyum sağlamaya çalışan ergen akran bağlılığını ve uyumu yaşar. Duygusal açıdan yakın ilişkiler kurmak ister. Kariyer ve okul hayatı önemli hale gelir. Bu dönem genellikle aileler için zorlu geçer çünkü artık çocukları büyümüş ve bireyselliğin zirvelerini yaşamaktadırlar. Bu dönemde aileye karşı daha az ilgi gösterme, akranlarının etkisinde olmak, cinsiyet ve cinsellik ile ilgilenmek, mastürbasyon ve ben merkezci düşünme sistemi görülebilir. Tüm bunlar ergenin bireyselleşme sürecine katkı sağlar. Bu kritik ayrışma sürecinde ergen bazı zorluklarla karşılaşabilir. Çevresel ve biyolojik sebeplerle bu zorluklar içinden çıkılması zor bir hal alabilir. Aileler nasıl davranacaklarını ve gençlere nasıl yardım edeceklerini bulmakta zorlanabilirler. Ergenin çevresi çocukluk döneminden sonra artık çok genişlemiştir. Okul hocaları, müdürler, dershane gibi eğitim kurumları, katıldığı kurslardaki yetişkinler ve gençler, sosyalleşme ile beraber gelen genişlemiş dış dünya nesneleri ergenin ruh sağlığında önemli bir yer tutar. Dünya ile kurduğu bu yeni ilişkide hem özgür olmak hem de güvende olmak ister. Dolayısıyla bu ikilem aileyle hem çatışmayı hem de onlara ihtiyaç duymayı getirebilir. Ergenler çocukluktan yetişkinliği geçiş döneminde hem koruyucu sınırlara hem de destekleyici özgürleşmeye gereksinim duyarlar. Bu dengeyi sağlamak anne ve babalar için kolay değildir. Aileler bazen artmış bir endişeyle beraber ergeni fazla sınırlandırır ve özgürlük için alan bırakmazlar, ya da geniş özgürlük alanları verip gencin ihtiyaç duyduğu güvenli sınırları çizemeyebilirler. Birbirine uyumsuz anne baba tutumları gencin ikilemini daha da derinleştirir. Ebeveynlerin dengede olması, öfkelerini ve kaygılarını kontrol edebilmeleri ve işbirliği içinde ilerlemeleri ergen terapisinde önemlidir. Bu alanlarda zorluk varsa ergen terapisti aile ile de çalışabilir.
Ergen terapisinde kullanılan terapi çeşitleri nelerdir?
Ergenlik dönemindeki problemlerin çözümünde Bilişsel Davranışçı Terapi, Sanat Terapisi ve EMDR teknikleri sıklıkla kullanılmaktadır. Uzman, durum değerlendirmesi için aileyi de sürece dahil eder fakat esas süreç ergen-terapist arasındadır. Ergen, terapinin merkezindedir. Terapistin terapötik ilişkiyi güven çerçevesinde kurması sürece katkı sağlar. Bu süreçte psikoeğitimden sıklıkla yararlanılır ve ergene problemin kaynağı ve çözüm yolları aktarılır. Bu aşamada işbirliği çok önemlidir.
Ergenlik döneminde yaşanan sorunlar nelerdir?
Bu dönem sorunları arasında;
- Depresyon
- Akademik sorunlar
- Kaygı problemleri
- Travma yaşantıları
- Arkadaş ilişkilerinde zorluk
- Sosyal kaygı
- Öfke sorunları
- Ekran bağımlılığı
- Motivasyon eksikliği
- Akran zorbalığı
- Özgüven sorunları
- Aile ilişkilerinde problemler
- Yeme bozuklukları
- Utangaçlık
- Obsesif kompulsif bozukluk
- Öğrenme güçlükleri
- Dikkat sorunları
- Kronik yorgunluk gibi sorunlar bulunmaktadır.
Ergen terapisi İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Ergen terapisi ne kadar sürer?
Terapi süresi problemin sıklığına ve şiddetine göre farklılık göstermektedir. İlk seans değerlendirme sonrasında terapistiniz ile yol haritanızı konuşabilirsiniz.
Ergen terapisi kaç yaşında başlar?
Ergenlik dönemi ile ilgili kesin bir yaş söylemek çok doğru olmasa da gelişimsel olarak 12-18 yaş arasını ergen terapisinde fayda görebilir. 12 yaştan itibaren karşılaşılan zorluklarla beraber terapi süreci başlayabilir.
Ergen psikoloğu ne yapar?
Ergen psikoloğu ergenin dönemsel sorunlarına yönelik çalışmalar yapar. Ebeveynlere psikoeğitim verir ve ergenle iletişim konusunda destek olur.
Ergenler ne zaman psikoloğa gitmeli?
Ergenler çeşitli alanlarda zorluk yaşayabilirler. Bu zorlukların sıklığı şiddeti ve miktarı arttıkça günlük hayat etkilenir ve gencin akademik, sosyal ve ilişkisel alanlarına zarar verebilir. Bu durumlarda bir danışmanlık almak faydalıdır.
Sinirli ergenlere nasıl davranmalı?
Öfke ergenlik döneminde belirgin hale gelen yoğun bir duygu olabilir. Duygusal inişlerin çıkışın bir sonucu olarak dürtülerini kontrol etmekte zorlanan ergen öfkeli tavırlar sergileyebilir. Öfke aynı zamanda bireyselleşme çabasıyla gücünü ortaya koyma olarak da görünebilir. Ebeveynlerin öfke ile başa çıkma becerileri ergen için önemli olacaktır. Sık sık öfkeyle ilgili zorlanan gencin okul hayatında, akran ilişkilerinde ve evde sorun yaşayıp yaşamadığı değerlendirilmelidir. Yetişkinlerin onu anlamadığını düşünen ya da kendini yalnız hisseden gençlerde depresif belirtilerle beraber öfke daha yoğun görülebilir. Danışmanlık almak ergenin bu sorunlarını anlamasına yardımcı olur. Ebeveynin bunu kendilerine yönelik bir saldırı olarak algılamaması, öfkenin kaynağını anlamaya çalışması ve yaşına uygun sınırlar çizmeleri önemlidir.
Ergenle nasıl konuşulmalıdır?
Çocukluk döneminde konulan sınırlar ve kurallar bu dönemde tekrar revize edilebilir. Bir gencin günlük hayatı yönetme becerileri çocuklarınkinden daha fazla gelişmiştir. Fakat yine de gençler hala hayatla ilgili pek çok alanda eksiktir. Bu alanlarla ilgili ailenin açık ve dürüst bir iletişim kurması önemlidir. Gençlerin risk alma davranışları ve merakı arttıkça deneyim yaşama arzuları da artacaktır. Eve geliş saatlerini esnetmek, arkadaşları ile dışarı çıkmak istemek, yatıya gitmek istemek gibi çocukluk döneminde daha kolay yönetilen süreçler bu dönemde farklı çatışma alanları doğurabilir. Bu durumlarda cezalandıran yasaklayan bir dil kullanmak yerine beraber karar almak, gencin ihtiyaçlarını da gözeterek güvenli yollar sunmak önemlidir. İşbirlikçi ve destekleyen bir dil sayesinde genç ailesiyle daha fazla paylaşım yapma konusunda motive olur.
Ergen danışmanlığı için nasıl randevu alabilirim?
İletişim kısmındaki telefon numaramı ya da mail adresimi kullanarak ulaşabilirsiniz. Randevu talebinize göre en yakın müsait zamanda sizin için seans oluşturulacaktır.