Yetişkin (Bireysel) Terapi Nedir?

Psikolojik problemler değerlendirilirken problemin şiddeti, sıklığı ve hayatınızı ne kadar etkilediği ele alınarak bir değerlendirme yapılır. Örneğin, ilişkisel sorunlar yaşayan kişilerin bu sorunu ne sıklıkla ve ne şiddetle yaşadığı anlaşılmaya çalışılır.

Bu sorunun hayatını nasıl etkilediği de önemlidir. Birey, sorunlarla her zaman kendi başına başa çıkamayabilir. Bu noktada bir psikologdan yardım almak hem sorunu daha derinlemesine anlamanıza hem de yeni çözüm yolları keşfetmenize olanak sağlar.

Yetişkin terapisi 18 yaş üstü bireylerle uygulanan, kişinin hayatını zora sokan problemlerle ilgili yürütülen psikolojik danışmanlık sürecidir. Psikolojik problemler değerlendirilirken problemin şiddeti, sıklığı ve hayatınızı ne kadar etkilediği ele alınarak bir değerlendirme yapılır. Örneğin, ilişkisel sorunlar yaşayan kişilerin bu sorunu ne sıklıkla ve ne şiddetle yaşadığı anlaşılmaya çalışılır. Bu sorunun hayatınızı nasıl etkilediği de önemlidir. İşlevselliğinizi ve ilişkilerinizi bozduğu durumda yardım almak faydalıdır. Birey, sorunlarla her zaman kendi başına başa çıkamayabilir. Bu noktada bir psikologdan yardım almak hem sorunu daha derinlemesine anlamanıza hem de yeni çözüm yolları keşfetmenize olanak sağlar.

Danışmanlık süreci problemleri daha derinlemesine analiz etmenize ve çözüm yollarını bulmanıza destek olur. Yetişkin terapisinde süreç danışanla terapist arasında gizlilik esasınca yürütülür. Danışanın kendisini güvende hissetmesi, terapistle güven ilişki kurması önemlidir. İşbirliğine açık süreçlerde terapi süreci faydalı olmaktadır. Bireysel terapi klinik psikologlar tarafından yürütülür. Terapistinizin hangi alanlarda uzmanlıkları olduğunu ve hangi bozukluklarla çalıştığını sormak ve araştırmak sürecinizin daha sağlıklı işlemesine yardımcı olur. Psikoloğunuz sizin şikayetlerinize göre yol haritası çizip sizinle paylaşacaktır. İlk seansta terapinin çerçevesi çizilir ve merak ettiğiniz sorularınızı terapistinize sorabilirsiniz. Eğer psikiyatrik süreciniz varsa bunu terapistinizle paylaşmanız faydalı olacaktır. Eğer psikiyatrist değerlendirmeniz yoksa terapistiniz gerekliyse sizden hekim gözlemi isteyebilir. Tüm bunlar sizin iyilik haliniz için bazen gerekli olabilir.

Yetişkin terapisine kimler başvurmalıdır?

  • 18 yaş üstü kişiler
  • Yaşadığı zorlukların işlevselliğini ve ilişkilerini etkilediğini düşünen kişiler
  • Kendini tanıma ve anlama merakında olan kişiler
  • Sıklıkla benzer zarar veren ilişki kalıpları içinde kendini bulan kişiler
  • Duygularını farketmek isteyen kişiler
  • Travmatik bir olay ya da kayıp yaşamış kişiler
  • Farkındalık ve içgörü kazanmak isteyen kişiler bireysel terapiye başvurabilirler.

Bireysel Terapinin çalışma alanları nelerdir?

Bireysel terapiye ne zaman gidilmelidir?

Kişiler içinde bulunduğu durumla ilgili zorlandıklarını düşündükleri anda terapiye başvurabilirler. Bazen değişen hayat olayları (evlilik, boşanma, çocuk sahibi olma, vefat, taşınma, göç) yaşanabilir ve kişi yeni durumlara adapte olmakta zorlanabilir. Bunların sonucunda kaygı, korku ve depresif belirtiler ortaya çıkabilir. İş yaşamındaki zorluklar ve sağlık sorunları da bireylerin hayat kalitesini önemli oranda düşürebilir. Tüm bu yaşantılarınızın işlevselliğinizi bozmaya başladığını fark ettiğinizde terapiye başlamak sorunlarla baş etme kapasitenizi arttıracak ve daha doyumlu bir hayat için sizlere destek olacaktır.

Bireysel Yetişkin Terapi çeşitleri nelerdir?

Bireysel terapide kullanılan çeşitli yöntemler vardır. Bu yöntemler danışanın yaşadığı zorluğa göre farklılaşabilir. Çiftlerin yaşadığı sorunlarda çift terapisi kullanılırken, cinsellikle ilgili sorunlarda cinsel terapi tercih edilmelidir. Randevu almadan önce terapistinizin uzmanlık alanlarını araştırmanız doğru terapisti seçmenize yardımcı olur. Yaşadığınız zorluk ile çalışan, bu alanda eğitimler almış bir terapistten yardım almanızda fayda vardır. Kullandığım terapi çeşitleri şunlardır;

Bilişsel Davranışçı Terapi

BDT olarak da kısaltılan bilişsel davranışçı terapi Aaron Beck tarafından geliştirilmiştir. Düşünce, duygu ve davranışları analiz eder ve bunların arasındaki ilişki üzerine çalışmak BDT’nin temel hedeflerindendir. Bu terapi çeşidinde psikoeğitim esastır. Danışana yaşadığı zorlukla ilgili bilgilendirme yapılır ve içgörünün artması hedeflenir. Düşünce sisteminizi anlamak ve bu sistem içerisinde düşünce hatalarını farketmek ve alternatif düşünceler geliştirmek duygularını anlamada öneme sahiptir. Çünkü düşünce-duygu ve davranış arasında yakın bir bağlantı vardır. Örneğin; iş yerinde zorluk yaşayan bir yetişkini düşünelim. Bu yetişkin ‘Ben zaten beceriksizim. Bu işte çok kötüyüm. Asla başarılı olamam.’ gibi düşüncelere sahipse muhtemelen kendisini hem yetersiz hem de çaresiz hissedecektir. Davranış olarak kendisini daha da geri çekip sorumluluk almaktan kaçabilir ya da öğrenmeye çalışmaktan vazgeçebilir. Bu durumda iş yerindeki zorluklar daha da artar ve kişi kendini daha da çıkmazda hissedebilir. BDT bu düşünce sistemine odaklanarak kişinin daha gerçekçi ve işlevsel bir düşünce sistemi ve sonucunda daha işlevsel davranışlar sistemi edinmesine yardımcı olur.

EMDR (Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme)

EMDR travmatik yaşantıları sağaltmak için kullanılan bir terapi çeşididir. Kişinin yaşadığı zorlayıcı travmatik anıları duyarsızlaştırmayı ve yeniden işlemlemeyi hedefler. Bunu yaparken göz hareketleri gibi bilateral duyumlardan yararlanır. Kişinin yaşadığı olumsuz deneyimlerin yükü azaldıkça tetiklenmeleri azalacak ve gündelik hayatta başetmede daha rahat edecektir. Bireysel terapide detaylı bir öykü alındıktan sonra terapist ihtiyaç duyulan durumlarda EMDR kullanmayı seçebilir.

Bireysel terapinin temel ilkeleri nelerdir?

  • Danışanın kendisini güvende, anlaşılmış ve kapsanmış hissetmesi terapi süreci için gereklidir.
  • Terapistiyle güven ilişkisi içinde olması kendisini rahatça açması için gereklidir.
  • Terapi sınırlarının açıkça belirtilmiş olması (seans saati, süresi, ücreti, geç kalmalarda kurallar, seans iptal politikası)
  • Gizlilik ilkesinin açıklanmış olması gerekir.
  • Terapist-danışan arasındaki sınırların netleştirilmiş olması konuları bireysel terapinin önemli noktalarıdır. Bu ilkeler sayesinde danışanın terapide güvenliği sağlanmaktadır. Böylece danışan kendisini daha rahat ifade etme, sorunlarla yüzleşme ve çözümler üretme imkanı bulur.

Bireysel yetişkin terapinin faydaları nelerdir?

Psikoterapi süreci problemleri daha derinlemesine analiz etmenize ve çözüm yollarını bulmanıza destek olur. Yaşantınıza farklı bir gözle bakmak sizlere farklı bakış açıları sunar. Size eşlik eden psikoloğun desteğiyle daha farkındalıklı bir yaşam mümkün.

Bireysel yetişkin terapi hakkında sıkça sorulan sorular:

Terapide neler konuşulur?

Güncel dönemde yaşadığınız gündelik hayatınızı ve işlevselliğinizi bozan her konu hakkında terapide konuşabilirsiniz. Sorunları daha iyi anlamak ve sizi tanımak için terapistiniz sorular sorabilir. Terapide yaşadığınız zorlukları farkedebilir, farkındalığınız arttıkça konuşmak için günlük hayattan ya da geçmişten daha fazla paylaşım yapabilirsiniz. Yargılanmadığınız ve kabul gördüğünüz bu güvenli ortamda hayatınız ile ilgili her durumda yardım alabilirsiniz.

Yetişkin terapi ne kadar sürer?

Süreç problemlerin sıklığına ve şiddetine göre değişebilir. Fakat terapiden fayda görebilmek için düzenli olarak haftalık devam etmek önemlidir. Terapiler ortalama olarak 3-6 ay arasında sürebilir. Daha uzun sürdüğü durumlar da mevcuttur. Bu sizin terapi motivasyonunuza ve hedeflerinize göre değişebilir. Seanslara başladığınızda terapistiniz ile beraber bu süreci planlayabilirsiniz.

Yetişkin terapi için nasıl randevu alabilirim?

Yetişkin terapisi için randevu alınmalıdır. Bunun için iletişim sayfasındaki mailden ya da telefon numarasından iletişim sağlayabilirsiniz.

Terapi ücreti nedir?

İletişim sayfasındaki mail adresi ya da telefon ile ulaşıp ücretler ve randevu hakkında bilgi alabilirsiniz.

En iyi terapi yöntemi nedir?

Terapi sürecinde yöntem olarak farklı ekoller kullanılabilir. Bunların arasında Bilişsel Davranışçı Terapi- BDT araştırmalarca etkinliği desteklenmiş olan terapi ekolüdür.

Terapi ne sıklıkla yapılır?

Terapi sürecinin etkin ve faydalı olabilmesi için haftalık olarak seanslar düzenlenmektedir. Daha uzun aralıklar verimliliği azaltır ve ilişki kurmayı zorlaştırır. Bu yüzden düzenli olarak haftalık seanslar planlanmaktadır.

Bu hata mesajını yalnızca WordPress yöneticileri görebilir

Hata: Hiçbir akış bulunamadı.

Bir akış oluşturmak için lütfen Instagram Akışı ayarlar sayfasına gidin.

× WhatsApp ile iletişime geçin